google-site-verification=S1Y8kZyNJcFvCxJg7KkD7yNq6dc6FXecelmpqwyZOoA

Żyj smacznie i zdrowo

22 marca 2018 po pokazie mody ekologicznej odbyła w naszej szkole się kolejna edycja akcji „Żyj smacznie i zdrowo” pod hasłem „Sałatkowy zawrót głowy, wartości energetyczne produktów”, której celem było zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i obalenie mitu, że zdrowe odżywianie jest niesmaczne i nudne, zapoznanie z głównymi składnikami pokarmowymi dostarczającymi energię, poprawiającymi pamięć, koncentrację i nastrój. Trzyosobowe drużyny z klas IV – VII szkoły podstawowej i klas II – III gimnazjum przygotowały sałatki: z kurczakiem, tuńczykiem, greckie, owocowe, a także smaczne owocowe szaszłyki. Stoiska klasowe podlegały ocenie przez specjalnie powołane Jury. Oceniano: zachowanie zasad higieny w trakcie pracy, porządek na stanowisku pracy, walory smakowe sałatki oraz jej prezentację z uwzględnieniem wartości odżywczych. Stoiska były różnobarwne, przygotowane na wysokim poziomie zarówno pod względem estetycznym jak i zachowaniem zasad racjonalnego łączenia produktów spożywczych.

W trakcie przygotowywania sałatek przedstawiciele poszczególnych klas wzięli udział w sportowej rywalizacji na wesoło. Uczestnicząc w grze sprawdzali swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania . Emocjom nie było końca, ponieważ na kolejnych polach planszy oprócz pytań czekały ich niespodzianki.

Wyniki współzawodnictwa:

Klasy IV – VI:

I miejsce klasa – VIb

II miejsce klasa – IVb

III miejsce klasy – IVc i Vb

Klasy VII, II i III gim.

I miejsce – IIb

II miejsce – IIIa

III miejsce – VIIa.

Do akcji „Żyj smacznie i zdrowo” przyłączyli się też uczniowie niepełnosprawni. Malwina i Przemek podczas zajęć rewalidacyjno – wychowawczych w swoim domu z pomocą nauczycieli (Sylwii Bajorek i Anny Szczepańskiej) przygotowali pyszną, witaminową sałatkę owocową oraz równie zdrowe jak i kolorowe owocowe szaszłyki. Przyrządzanie sałatki i szaszłyków dało dzieciom wiele radości, jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Ponadto na zajęciach indywidualnych odbyły się też z uczniami niepełnosprawnymi pogadanki na temat zdrowego żywienia, odżywiania się, a w szczególności dokładnie omówiono produkty spożywcze, które dostarczają dużo energii bardzo potrzebnej w trakcje codziennej wyczerpującej rehabilitacji.

Odbyło się też podsumowanie kolejnej edycji Szkolnej Ligi w Halowej Piłce Nożnej, która była związana z projektem „Żyj smacznie i zdrowo”. Opis i wyniki współzawodnictwa: http://szkolnej-ligi-w-halowej.html.

W świetlicy szkolnej na zajęciach integrujących społeczność szkolną z uczniami niepełnosprawnymi, gimnazjaliści przedstawili młodszym kolegom składniki pokarmowe, majce wpływ na pracę mózgu. Zwrócili też uwagę na codzienne spożywanie pięciu posiłków, właściwe „odżywianie mózgu”, który ma bezpośredni wpływ na nasze wyniki w szkole. Uczniowie degustowali różne herbatki i zapoznali się z ich walorami zdrowotnymi.

Odwiedziliśmy też przedszkolaki. Zaprezentowaliśmy im zasady zdrowego odżywiania, omówiliśmy normy zachowania przy stole i przy wspólnym spożywaniu posiłków. Maluch dowiedziały się też, jak należy prawidłowo siedzieć przy stole w restauracji, co sygnalizują kelnerowi poszczególne sposoby ułożenia sztućców na talerzu (przykładowo jak pokazać, że skończyliśmy już spożywać danie i należy zabrać talerz). Zobaczyły także, jak powinna być ułożona na stole zastawa talerzy i sztućców.

Wszystkie podjęte działania w ramach akcji „Żyj smacznie i zdrowo” z pewnością zaowocują większą świadomością młodzieży na temat wpływu pokarmów na zdrowie, poprawę koncentracji i samopoczucie.