„Żyj smacznie i zdrowo”
Tematyka 7 edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo” porusza kwestie diet eliminacyjnych, mód żywieniowych oraz bezpieczeństwa w kuchni i savoir-vivre’u.
Tradycyjnie 21 marca uczniowie klas I – III gimnazjum wzięli udział w pożegnaniu zimy, czyli Marzannie 2017. Celem wydarzenia było dokonanie podsumowania realizowanego w szkole IV raz tegoż projektu; zachęcenie do wspólnego gotowania i spożywania posiłków, zapoznanie z modami żywieniowymi, omówienie diet eliminacyjnych oraz bezpieczeństwa w kuchni i savoir-vivre’u a także obalenie mitu, że zdrowe odżywianie jest niesmaczne.
Pierwszą konkurencją była prezentacja maskotki – owoc lub warzywo. Przedstawiciele klasy omawiali jej wartości odżywcze, podawali, w jakich dietach/chorobach zalecane jest jej spożywanie a w jakich niewskazane. Następnie klasy zaprezentowały przygotowane scenki i filmy dotyczące konsekwencji nieprawidłowego odżywiania oraz trendów żywieniowych w 2017 r. m.in.: o żywności lokalnej,funkcjonalnej, dietach eliminacyjnych, bezmięsnych. Przedstawili też zasady savoir – vivre przy stole z pokazem nakrycia stołu, bezpieczeństwa i higieny w kuchni. W kolejnym zadaniu dziewięć drużyn przygotowywało dania dla gimnazjalistów. Posiłek miał być smaczny, przygotowany ze zdrowych produktów z wykorzystaniem przepisów z książeczek kolejnych edycji programu. Podczas zmagań kulinarnych powstały przepyszne: sałatki, kanapki, koktajle, muffinki i inne słodkie przekąski. W tym czasie widownia obejrzała krótki film „Warzywa i owoce” oraz wzięła udział w quizie pt. „Wiem co jem”. Każda klasa przygotowała też plakat, który przedstawiał skuteczne sposoby niemarnowania żywności. Przedstawiciele klas sprawdzali swoją wiedzę rozwiązując krzyżówki i uzupełniając plansze przestawiające techniki kulinarne.
Na koniec odbyła się prezentacja przygotowanych dań. Członkowie jury mieli niełatwe zadanie. Potrawy przygotowane przez uczniów były bardzo smaczne, zdrowe, a zarazem pięknie zaserwowane.
Wyniki:
I miejsce – klasa IIIa
II miejsce klasa IIIb
III miejsce klasa IIIc.
Zmagania gimnazjalistów obserwowali też uczniowie klas I- VI szkoły podstawowej, którzy wraz z gimnazjalistami i nauczycielami po ogłoszeniu wyników wzięli udział w degustacji przygotowanych potraw.